MENU

Neptunus start bouw van demontabel onderwijsgebouw voor TU Delft

Neptunus start bouw van demontabel onderwijsgebouw voor TU Delft

In november is Neptunus gestart met de bouw van een nieuw, tijdelijk en demontabel onderwijsgebouw voor de TU Delft. Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk. Nagenoeg het hele gebouw bestaat uit herbruikbare en circulaire materialen. Het dak wordt uitgerust met zonnepanelen, de verdiepingsvloer is ingezet tijdens de Olympische Spelen in Londen en het gebouw wordt ingericht met refurbished meubilair.

De paalfundering van het gebouw, genaamd Flux, is net afgerond. Deze week start Neptunus met het plaatsen van de geïsoleerde houten vloer, verdiepingsvloer en de wanden en daken. “Begin april is de constructie van het gebouw nagenoeg klaar en kunnen we starten met de inrichting,” aldus Dorrie Eilers, directeur van Neptunus. “In september wordt Flux in gebruik genomen.”

Het tijdelijke onderwijsgebouw blijft maximaal tien jaar staan. Het krijgt een totale oppervlakte van 2.115 m2 en biedt daarmee plaats aan 4 onderwijszalen en 20 studieplekken. De onderwijszalen in het gebouw zijn bestemd voor een combinatie van frontaal lesgeven en samenwerken. “Er is hier een toenemende vraag naar”, zegt assetmanager onderwijsruimte Paul Uiterdijk van de TU Delft. “Daarnaast kunnen de zalen ook ingezet worden als tentamenzalen, waar ze ook uitermate geschikt voor zijn.”

Start bouw demontabel onderwijsgebouw TU Delft Neptunus

Neptunus maakt gebruik van de Flexolution-technologie. Dorrie Eilers: “Dit is een modulaire en duurzame manier van bouwen die we al 10 jaar in de praktijk brengen en ontwikkelen. Dit gebouw voor de TU Delft is nu al één van de paradepaardjes die met deze techniek wordt gebouwd. Naast de herbruikbare en recyclebare materialen, wordt het tijdelijke gebouw ook nog uitgerust met duurzame installaties, zoals zonnepanelen en een warmtepomp.”

Al is er in het bouwbesluit geen norm opgenomen voor de milieuprestatie gebouw voor bijeenkomst- en onderwijsfunctie, heeft Neptunus in overleg met TU Delft wel een berekening laten maken. ­­­­­Met een resultaat van 0,56 blijft het gebouw ruim binnen de norm van 1,0 voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.

Na de gebruiksperiode kan het gebouw weer worden afgebroken en op een andere plek weer in elkaar worden gezet. Dit kan voor de universiteit, maar ook voor een andere toepassing zijn.

tijdelijk onderwijsgebouw TU Delft

More information about our products and services?