Herbruikbaar Europagebouw voor Nederlandse EU voorzitterschap
Opdracht
Na het vorige Nederlandse EU voorzitterschap in 2004 staat Nederland in 2016 weer in het midden van de politieke schijnwerkers door de overname van het voorzitterschap van Luxemburg.
Omdat Nederland op 1 januari 2016 het voorzitterschap van de Europese Unie voor zes maanden overnam had de Nederlandse regering dringend een accommodatie nodig. Een plek waar ministers, leden van de Europese Commissie en diplomaten vanuit de hele wereld samenkomen voor talrijke beleids- en strategie vergaderingen. In Amsterdam ontbrak het echter aan gebouwen die in deze periode beschikbaar én geschikt waren voor een dergelijk prestigieus evenement.
Ministerie van Buitenlandse zaken legde haar vraagstuk bij Neptunus neer, als specialist in demontabele gebouwen.
Oplossing
Neptunus, één van ‘s werelds meest toonaangevende bouwers van tijdelijke gebouwen, wist binnen slechts drie maanden een state-of-the-art tijdelijk én demontabel congrescentrum te bouwen. In opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken werd het gebouw op het Marineterrein in Amsterdam geplaatst. Na de gebruiksperiode wordt het gebouw gedemonteerd en de onderdelen elders ingezet.
Het herbruikbare ‘Europagebouw’ bestaat uit zes demontabele high-tech gebouwen met congreszalen, lounges, een theater, tolkencabines en vergaderzalen. Een indrukwekkend glazen atrium van 150 m2 omringd door glazen wanden vormt het decor voor de binnentuin van het complex. De buitengevels van het 8.000 m2 gebouw zijn verfraaid met façadeaankleding en 3D-geprinte bankjes.
Neptunus was ook verantwoordelijk voor de coördinatie omtrent de inrichting in samenwerking met een aantal onderaannemers. Het interieur heeft een typisch Nederlandse signatuur. Zo zijn de verlaagde plafonds deels met een wolkenprint bedrukt, werd er vloerbedekking met Delfts blauwe print toegepast, en is het demontabele gebouw aangekleed met onder andere foto´s van invloedrijke personen uit de Nederlandse historie.
Ondanks het tijdelijke karakter van het bouwwerk, zullen veel bezoekers niet doorhebben dat ze in een tijdelijk gebouw zijn. Het complex bestaat uit drie ultramoderne en energiezuinige Evolution semi-permanente constructies verbonden door overdekte gangen.
Uitdaging
Buiten dat het een immens prominent en prestigieuze project betrof wat binnen een aanzienlijke korte tijd gerealiseerd moest worden, moest de Nederlandse regering er ook voor zorgen dat niet alleen het gebouw, maar ook het design én de indeling duurzaam en energiezuinig was.
Als hoofdaannemer was Neptunus verantwoordelijk voor het gehele project. Dit betekent dat Neptunus naast het demontabele gebouw zelf een groot deel van de inrichting voor haar rekening heeft genomen, zoals binnenafbouw, vloeren, verlichting, water- en elektra-aansluiting, toiletten, klimaatbeheersing, ICT-infrastructuur en alarm- en brandmeldsystemen.
Geheel in lijn met de duurzaamheidsvisie van het Ministerie van Buitenlandse zaken en Neptunus, wordt een deel van de dagelijks benodigde energie opgewekt en geleverd door zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst.
Resultaat
Neptunus Directeur Dorrie Eilers van Neptunus is tevreden: “Het is het meest geavanceerde tijdelijke complex in Nederland, we zijn dan ook trots op het eindresultaat”.
Han Maurits Schaapveld, directeur Centrale Projectorganisatie EU Voorzitterschap 2016: “De opzet en de inrichting van het gebouw zijn zo duurzaam mogelijk. Op de gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst en de inrichting wordt zoveel mogelijk hergebruikt binnen de Nederlandse overheid. Dat het Europagebouw na de gebruiksperiode wordt gedemonteerd en elders wordt ingezet sluit helemaal aan op onze visie.”