Tijdelijke vliegtuigterminal Magdeburg–Cochstedt
Opdracht
Luchthaven Magdeburg – Cochstedt, gevestigd in de regio Sasken Anhelm in Oost-Duitsland, werd oorspronkelijk gebouwd in 1957 als een luchtmachtbasis voor de Sovjetunie. De luchthaven kreeg een burgerluchtvaartlicentie in 1994 maar operationeel gebruik werd opgeschort in 2001 als gevolg van faillissement. Nadat de luchthaven in maart 2010 werd overgenomen door de Deenseonderneming Development A / S hebben investeringen en ontwikkelingen het vliegveld nieuw leven ingeblazen door het aantrekken van luchtvaartmaatschappijen. Onder anderen biedt de Ierse prijsvechter Ryanair nu vluchten aan vanuit Magdeburg-Cochstedt naar een aantal populairevakantiebestemmingen.
Door de groei in het gebruik van het vliegveld werd een uitbreiding noodzakelijk. De luchthaven gaf Neptunus de opdracht op een kosteneffectieve, moderne en functionele uitbreiding te bouwen waardoor er genoeg ruimte ontstond voor extra passagiers en extra faciliteiten.
Oplossing
Neptunus wist binnen slechts enkele weken een 900 m2 Evolution structuur te verbinden aan het bestaande gebouw. De terminal bestaat uit lichte, grote ruimtes met een gebruikersvriendelijke indeling waardoor de reizigers makkelijk door het gebouw kunnen navigeren. Het exterieur van het pand bestaat uit zwarte wandpanelen die zorgen voor een indrukwekkende en moderne uitstraling. De demontabele, duurzame terminal is verder nog uitgerust met extra benodigde voorzieningen zoals bagageafhandeling en douanevoorzieningen waardoor reizigers efficiënt kunnen vertrekken en arriveren. Door de modulaire eigenschappen van het gebouw kan de capaciteit van de terminal snel en makkelijk worden uitgebreid om aan te sluiten op de groei van het vliegverkeer.
Uitdaging
Net als veel lokale luchthavens werd het vliegveld in Magdeburg voorheen gebruikt voor militaire doeleinden. Om dit soort vliegvelden geschikt te maken voor de burgerluchtvaart moet er worden geïnvesteerd in infrastructuur en faciliteiten zoals een terminal. De regionale luchthavens als die van Magdeburg richten zich vooral op budgetvliegmaatschappijen en willen daarom de kosten zo flexibel mogelijk houden. De woordvoerder van het vliegveld licht toe:”Onze visie was dat van een terminal die klantgericht is, voor zowel luchtvaartmaatschappijen als de passagiers, met de focus op low-cost reizen waarbij alsnog een comfortabele en stress-vrije ervaring wordt gecreëerd.”
Resultaat
De directie van de luchthaven van Magdeburg heeft bewust gekozen voor een demontabel gebouw van Neptunus, zodat een miljoeneninvestering in een nieuwe terminal een aantal jaar kan worden uitgesteld. Deze overbruggingsperiode wordt gebruikt om te bestuderen of een permanente terminal rendabel is. De woordvoerder van het vliegveld:”Neptunus wist onze visie te realiseren binnen een erg korte tijd. Hierdoor konden we eerder aanvangen met de commerciële activiteiten dan we van te voren hadden verwacht.”
Dorrie Eilers, directeur van Neptunus: “Voor de luchthaven van Magdeburg is heel bewust gekozen voor een tijdelijke terminal, omdat het nu niet duidelijk is of een miljoeneninvestering in een nieuwe terminal kan worden terugverdiend. De semipermanente vertrekhal is niet te onderscheiden van een vast gebouw, dus reizigers zullen het niet doorhebben dat ze zich in een tijdelijk gebouw bevinden.”