Tijdelijke Airportterminal
Opdracht
Hoewel Berlin-Schönefeld de kleinste van de twee Berlijnse luchthavens is, vliegen er jaarlijks zo’n 13 miljoen passagiers van en naar de Duitse hoofdstad. Het groeiende aantal passagiers én het uitblijven van een opening van de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg, waren aanleiding voor de uitgebreide renovatie van de luchthaveninfrastructuur. Om haar passagiers tijdens de verbouwingswerkzaamheden te kunnen blijven bedienen, koos de luchthaven voor een tijdelijke oplossing van Neptunus.
De keuze voor Neptunus is geen verrassing. Het Limburgse bedrijf heeft ervaring in het bouwen van tijdelijke terminals voor internationale luchthavens, zoals Schiphol en Magdeburg- Cochstedt.
Oplossing
Neptunus bouwde in amper drie weken een volledig modulaire terminal, bestaande uit een ‘Evolution‘ van ruim 2.200 vierkante meter met daaraan gekoppeld een ‘Flexolution II’ van 189 vierkante meter. De inrichting van de terminal nam 3 maanden in beslag, waarna de tijdelijke terminal begin december in gebruik werd genomen.
De vertrekhal biedt plaats aan 1200 passagiers en beschikt over een restaurant, een kinderopvang en sanitaire voorzieningen. De 5 gates in de vertrekhal, zijn uitgerust met elk twee pre-boarding desks, waar elk 120 passagiers telkens bediend kunnen worden. Het tijdelijke gebouw is voorzien van de nieuwste systemen en voldoet aan alle gezondheids- en veiligheidseisen.
Neptunus was verantwoordelijk voor de uitvoering van het volledige project. Van elektriciteit, verlichting, verwarming, ventilatie, toiletten tot aan antislipvloeren. In samenwerking met Siemens is ook een innovatief brandmeldsysteem geïnstalleerd.
De tijdelijke terminal zal voor een minimale duur van 18 maanden in gebruik zijn, met een optie voor nog eens zes maanden.
Uitdaging
Het bouwen van een tijdelijke terminal op een drukke internationale luchthaven brengt de nodige uitdagingen met zich mee en vraagt om strikte veiligheidsmaatregelen en speciale vergunningen. Zo vond de aanlevering van bouwmaterialen en apparatuur ‘s nachts plaats.
Ook de demontabele gebouwen, type ‘Evolution III’ en ‘Flexolution II‘ moesten op luchthaven Berlijn-Schönefeld direct op het vliegtuigplatform gebouwd worden, daar waar verankering in de grond een ‘no-go’ is. Dankzij het geavanceerd cassettevloersysteem met geïntegreerde betonnen vloerelementen hoefde er niet in het asfalt van het vliegtuigplatform geboord te worden. Wanneer de tijdelijke terminal na de gebruiksperiode weer afgebroken wordt, zullen er geen beschadigingen of gebruikerssporen zijn. Hierdoor is het alternatieve verankeringssysteem niet alleen voor een relatief korte huurperiode de oplossing, maar juist ook voor ‘delicate’ bouwlocaties.
De demontabele terminal op Berlijn-Schönefeld is qua comfort en gebruiksgemak vergelijkbaar met een permanente luchthaventerminal. Het modulaire bouwsysteem van Neptunus biedt optimale flexibiliteit in design, afmeting en gebruiksduur, waardoor het geschikt is voor uiteenlopende toepassingen zoals sporthallen, theaters en supermarkten. Na de gebruiksperiode wordt de terminal gedemonteerd en alle materialen hergebruikt, waardoor het een uiterst duurzame oplossing is.
Resultaat
Joachim Korkhaus, projectmanager BER-luchthavens is enthousiast: “Hulde voor het werk en de kundigheid van Neptunus. Wij zijn zeer tevreden met de uitvoering en het eindresultaat van het project.”